Thursday, October 13, 2011

Follow up post about Art Journaling...(in lithuanian)

Introduction to art journaling
 (from my own minimal hands-on experience, but vast literary base of knowledge).
***
Introdukcija: Meniniai dienoraščiai...

I feel rather odd advising about art journaling, since this was my 1st art journaling spread in an actual journal. However, I've read just about every book and magazine on the subject to make my head dizzy with ideas.
Due to an overwhelming interest on the topic of art journaling from the lithuanian online scrapping community, I will write this blog post in lithuanian. I do not wish to alienate my english-speaking readers, so if there's questions, please do not hesitate to ask. I am writing in lithuanian to save time and space ;)
Thank you,
Irma
***
Pradėsiu šį įrašą su apibudinimu kodėl meninių dienoraščių kūryba mane pačią ant tiek sudomino.
Skrebinu tradicinius skrebukus nuo 2004m. ir nors nepagydomai susirgau skreb-lige, visad jaučiau kad tradicinių skrebų gamyba manyje paliko nepasisotinimo tuščią vietą. Dažnai mano pačios skrebukai (ypač ankstesni) man vėliau atrodė kad bandžiau imituoti tai ką matau skrebinimo žurnaluose kurie propoguoja tik giedrus gyvenimo momentus ir linksmus vaikučius. Ne kartą man teko sutrumpinti skrebuko tekstą kad 'tiktų' dizaino atžvilgiu, o juk tada išsamiai nepapasakoju nuotraukoj įamžintą momentą. 
Tradicinis skrebas turi rėmus: Skatinamas naujos produkcijos vartojimas, tobulas dizainas, aukšto lygio fotografija, ir dar begalybė taisyklių. Prireikė rasti mediumą pro kurį vaizdiškai bei raštiškai galėčiau išreikšti ir sunkesnius gyvenimo išgyvenimus - jei ne atvirai, tai bent vartojant man būdingą simbolizmą. Tai išbandžiau ant kelių tradicinių skrebo pagrindų, ir šie skrebukai tapo skirti "tik mano akimis". Patyriau terapeutišką šio proceso vertingumą ir siekiau sužinoti kuo daugiau apie šią man dar naują žanrą. 
Toliau, iš savo valstijos bibliotekų užsakiau visas siūlomas knygas šia tema ir panėriau studijuoti, nagrinėti kitų darbus, skaityti žymių menininkų dienoraščius...tada man atsivėrė naujas pasaulis(!) 

Labiausiai mane įtakojo garsi meninių dienoraščių menininkė, bei autorė:

Jos žodžiai apibudinantys jos pačios meninių dienoraščių kūrybos tikslą man tiesiog 'kalbėjo':
"I don't aim for pretty. I aim for release". Išversiu kaip: "Aš nesiekiu tobulumo. Aš siekiu {jausmų}išsiliejimo."
Jos menas būtent toks...Iš pirmo žvilgsnio galbūt chaotiškas, laisvas, nesuvaržytas, bet panagrinėjus iš arčiau pastebi jos drąsą būti atvirai. Nebijojimas pasidalinti savais pergyvenimais, išgyvenimais, depresavimo etapais, gyvenimo banalumais. Skaitai ir sau kartoji: "Ir aš taip pat!" Vartydama jos knygas jauti kažkokią užbūriančią magiją išstudijuoti kiekvieną jos dienoraščių detalę.
Autorės darbai ir persona mane be galo sužavėjo ir įkvėpė užsiimti šia žanra.
Jei kam Lietuvoj prieinama, labai patariu visas tris Sabrinos knygas, bet pradėčiau nuo pirmos:
Galbūt jus sudomino meninių dienoraščių žanra? Patariama pirma sau atsakyti į šiuos tris klausimus:

1) Pats dienoraštis-koks jis? 
*Ar sąsiuvinys kuriame piešite tik flomasteriais/pieštukais, ar žadate vartoti akvarelę ir "drėgnus mediumus" (varnish, gloss medium ir t.t)? Jei vartosite akvarelę yra būtina naudoti akvarelei skirtą, storesnį popierių kad lapai nesiraitytų.
*Galbūt žadate darbuotis ant atskirų lapų kuriuos vėliau susegsite?
*Jei firminiai eskizam-skirti sąsiuviniai jum neprieinami rinkoj, pasidomėkite kaip pasidaryti dienoraštį iš senos knygos. Jums reikės PVA klijų bei grunto (gesso). Patariama išpjauti kas vienodą puslapių kiekį (kadangi kitaip koliažinti lapai labai išsiskės ir knyga neužsivers). Likusius knygos puslapius suklijuoti po 2-3 kad suteiktų stangresnį pagrindą.

2) Kur užsiimsite meninių dienoraščių kūryba? Ar kavininėje? Gal gamtoje papaišysite peizažus? Keliaudami po tolimus kraštus? Namuose?
Atsakymas į šį klausimą nulems meninio dienoraščio duomenų pasirinkimą. Pavyz. jei Jūs planuojate kas dieną su savimi pasiimti dienoraštį, bus praktišiau kad jis būtų kuo mažesnis ir laisvai tilptų į rankinę.
Jei meninių dienoraščių kūryba vyks tik namuose (*aš priklausau šiai grupei), tada dienoraštis gali būti didokas. Man asmeniškai buvo lengviau pereiti prie didesnio lapo ploto, kadangi esu įpratus skrebinti 30 x 30 cm tradicinius skrebukus.

3) Kas bus talpinama į dienoraštį? Ar tai bus teminis dienoraštis: tam tikra kelionė, namų renovacijos projektas, juvelyrikos nauji dizainai, virtuvės/kulinarijos receptai ir pan. Ar tai bus mišrios tematikos dienoraštis nesekantis chronologijos o tiesiog lyg patikimas draugas Jūsų laukiantis tada kada Jum kils noras jį atverti?

Medžiagos vartojamos meninių dienoraščių kūryboje:

*Gruntas 'gesso':(suteikia, kaip amerikiečiai sako, 'dantį' bent kokiam pagrindui ant kurio tada laisvai dažysis dažai bei kiti mediumai. Verta paminėti kad gruntas ne tik baltas bet yra ir juodo bei skaidraus. Spalvotas (juodas ar baltas) gruntas taip pat puikus būdas kaip 'prigesinti' ryškų raštuotą pagrindą.
*UHU-glue klijai: pripažinti geriausios šios pieštukinės klijų rūšies klijai. Man asmeniškai jie labai patinka kadangi neatsilupa.
*Soft Gel Medium (Golden firmos labiausiai išgirtas tarp profų). Vartojamas koliažinti iškarpas, popierių skiauteles, ir pan. ***Svarbu: nevartokite Mod Podge padengti puslapius, kadangi šis mediumas visad lieka truputėlį lipnus. Kada užversite savo dienoraštį, didelė galimybė kad puslapiai sulips.
*Liejamos kreidelės: Pati vartoju Caran D'Ache: Neocolor II (kurios taip pat labiausiai išgirtos); Kreidelės labai sodrių spalvų, lengvai liejasi, labai 'riebios'. Taip pat jei pageidaujate ko nors ekonomiškiau, vartokite akvarelę.
*Plaukam skirtas fenas: kad skubiai galėtumėte ždiovinti drėgnus puslapius ir toliau darbuotis
*Rašikliai: Svarbu kad būtų ilgalaikiai, pažymėti su "permanent arba water-proof". Kitaip, jei vartosite dažus, akvarelę ar mediumus ant neilgalaikio rašiklio rašalo, jis pasilies taip pat.
*Jei žadate štampuoti dienorašty, patariu vartoti ilgalaikį StazOn rašalą kuris Jum nepasilies jei ant jo užtepsite mediumo ar vandens. Aišku kad juoda spalva dažniausiai vartojama ;)
*Popieriukai: Žurnalų iškarpos, atvirukai, etiketės, tapetai, servetėlės, žemėlapiai, senų knygų puslapiai... ir (jei turite) skrebui skirti raštuoti popieriai. Visai nesvarbu ar tai su rūgštim ar be ;) Pradėkite žvelgti į šiukšles su atvira nuomone :)
*Praverstų ir raidyno štampukai klasikiniu šriftu kaip 'Times New Roman' tipo.


Mano dienoraščio/sąsiuvinio duomenys:
* Firma: Bee Paper - Aquabee (www.beepaper.com): Viršelis pavaizduotas viršuj.
*Užrašas teigia kad tinka ir "sausiem ir šlapiem mediumams": Super Deluxe; Heavyweight Drawing Paper for use with Wet & Dry media.
*12in. x 9 in. (30.48 cm x 22.86 cm)
*93lb. or 150 gsm. popierius
* 60 lapų.


*Manau nesvarbu dienoraščio gamintojas...labiau dėmesio reikia skirti popieriaus svoriui. Maniškio puslapiai 150 gsm. nelabai raitėsi paliejant kreidutes vandeniu, bet abi puses iškart džiovinau fenu.
Nežadu padengti kievieno puslapio abi puses. Iš anksto nusprendžiau kad kūryba vyks tik ant vieno puslapio, o po to, abiejų lapų blogas puses suklijuosiu kartu. Nežadu vartoti labai atšokančių 3D detalių kaip įprasta skrebukuose, bet galbūt panaudosiu kelias kniedes, vinukus, ar pasiuvinėsiu. Man asmeniškai lengviau darbuotis jei neturiu pergyventi apie blogą lapo pusę. Tada tas 60 lapų taps 30, ir manau ne taip dienoraštis išsiskės. Jame juk reikės vietos kadangi ant lapų žadu ne tik piešti, bet taip pat koliažinti.

*Taip pat tarp kitų menininkų favorit'ų yra: Strathmore Visual Journal: 90 lb. Mixed Media Paper 9 x 12 inch.

*Viršelį apgaubsiu audiniu, ar rankų darbo popierium, ir labiau dekoruosiu tik tada kada visas dienoraštis bus užbaigtas. Kitaip, atviras dienoraštis negulės plokščiai ir komplikuos darbo eigą.

Dėmesio verti meninių dienoraštininkų blogai:
*Teesha Moore (kartu su vyru Tracy, abu esa šiuolaikinės 'art journaling' žanros pionieriai JAV).
*Roben Marie
*Traci Bunkers
*Julie Fei-Fan Balzer
*Dina Wakley
*L.K. Ludwig
*Natalie Malik
*Pam Carriker
*Pam Garrison
*Nancy Baumiller
*Corey Moortgat
*Amber Walker
(ir begalybė kitų menininkų...deja pakolkas visų nepamenu, mat rašau iš atminties ;)

Nuostabi Knyga: 1000 Menininkų dienoraščių  puslapių (1000 Artist Journal Pages): labai verta dėmesio...joje begalybė įvairių tarptautinių 'art journal' stilių (be jokios darbo eigos ar technikos, čia tik gatavų darbų galerija).

Ir pagaliau...labai patariu pasižvalgyti YouTube video. Įveskite paiešką "Art journaling tutorials"...juk vaizdine medžiaga ši technika bus greičiau įsisavinama negu skaitymas technikos aprašymo ;)

Galbūt atsiras norinčių išmėginti meninių dienoraščių kūrybą? Jei kas neaišku drąsiai klauskite.
Lauksiu atsiliepimų,
Irma

11 comments:

Jurgita EnglishTeacher said...

Labai aciu :)

Puskis said...

Labai geras straipsnis!!! Dabar reiks prisest kai bus laiko ir perziuret visas nuorodas, bei susirast tinkama sasiuvini, nes labai knieti ir man kazka tokio daryt, zodziu laukia mokslai :D

Anonymous said...

Ačiū Tau, Irma, už tiek įdėto darbo. Be to, kad tai be galo įdomu, dar ir taip naudinga vienoje vietoje rasti susistemintą informaciją. Dar noriu pasakyti, kad tavo paskutinis darbas Art Journal stiliumi tiesiog nuostabus.
Asta

...VitDeko... said...

Nuostabus darbas! ir labai puikus ir issamus aprasymas apie si stiliu :)

Anonymous said...

manau, man butent to ir reikia :) reik tik pagalvot is kur gauti sasiuvini :)
aciu uz informacija ;)
Marika

Ignas said...

Neapsakomas grozis! :O Kokios spalvos! Vis dar griztu paziureti is arciau, panagrineti! :) Manau laikui begant ir as isitrauksiu i art journaling'a :)

Jurgita said...

Vis laikiau "desertui" tavo straipsnį ... Laukiau kada vaikai ant sprando nesėdės ...
Dabar viskas aišku ... belieka imti ir bandyti.
Vienintelė problemėlė - tokių sąssiuvinių pas mus nebūna. MB ieškojo. Jo kaina didelė dėl savo gramatūros. Daugių daugiausiai 120. O tiks popierius raitosi, net labai ... Būtinai peržvelgsiu tavo rekomenduotus meistrus.
Bandysiu ir aš ...

sandi said...

This is just fab! Love this! Great little Art journal.

dalijablog said...

Saunuole Irma parasius tokį postą! Manau tu jau vien ji parasius lyg issilaisvinai ir 'pasakai garsiai' kad tuo aš dabar uzsiimsiu! Patiko tavasis, kaip suprantu ten tik du puslapiai is tavojo žurnalo ar kaip? Nors ir ne mano stilius bet labai dailu, ypač tos spalvos ryškios! Sekmės tau 'liejantis'! ;) Tau tikrai tai tinka!

Anonymous said...

Turiu klausimą - kur Lietuvoje gauti Mod Podge? :)

Irma said...

Turiu klausimą - kur Lietuvoje gauti Mod Podge? :)
Sunku man atsakyti kadangi gyvenu JAV ;)
Bet...'Mod Podge' sudetis yra balti PVA klijai kaip tie paprasti studentu 'Elmer's' brendo klijai kuriuos atskieciant su truputeliu vandens, gausite savigamybos 'Mod Podge' ;)